Hangya
KMOSZ
Segítség
ÚJ VÉRSZERZŐDÉS
ÚJ VÉRSZERZŐDÉS
.sic
Nem nyugszunk bele
NEM
Putnoki TV
Historica
Putnoki TV
Magyar Interaktív Televízió
Nemzeti Televízió
Autonómia nélkül nincs egyenjogúság
Segítség
Magyar egység mozgalom
EU-tanázia
Levél orbánnak
Magyar Kárpát Doktrína
NYILATKOZATOK
TURUL hírkövető
Lycos MultiMania

Ki olvas minket

Oldalainkat 57 vendég böngészi
Cleveland püspöke felszámolja a térség magyar közösségeit Tiszta háttér rosszul látóknak, nyomtatóbarát verzió E-mail
(1 értékelés)
Külföld
Szerkesztette: admin   
2010. március 17. szerda, 16:54
Bekiabálásokkal és tüntetésekkel fogadták az Ohio-i Akron városban élő magyar katolikusok Cleveland püspökét, aki erélyes tiltakozások ellenére kezdeményezte a térség magyar templomainak bezárásait.

Richard Lennon püspök összesen 50 egyházközség felszámolását rendelt el, köztük a cleveland-i Szent Imre templomot, a Szent Margit templomot és az akroni Szent Szív egyházat. A döntés legvitatottabb része az, hogy a Szt. Imre Egyházközség például jelezte, hogy egy életerős, gazdaságilag stabil templomról van szó, mely anyagi gondokkal továbbra sem küzd. Valamennyi bezárt, illetve bezárásra váró magyar egyházközség hevesen tiltakozott a püspök döntése ellen és felháborodtak azon, hogy a katolikus egyházmegye egyetlen tollvonással és lelkiismeret furdalás nélkül biztos halálra itélt több mint száz éves amerikai magyar közösségeket.

Zárómisén tüntettek a püspök ellen

2010 Január 24-én hangzott el a zárómise az akroni Szent Szív (Sacred Heart) templomban, melyet Lennon püspök celebrált. A helyi magyarok videón örökítették meg az eseményt, melyet egy online videó-elosztó honlapra töltöttek fel. A felvételen látszik, hogy a mise alatt a magyar közösség számos tagja bekiabálásokkal és tüntetéssel fogadta a püspököt, akinek biztonsági emberi gyorsan kitessékeltek a tüntetőket templomukból. Az egyik tüntető emlékeztette Lennon-t, hogy ha máshol nem is, de Isten előtt felelni fog cselekedeteiért és e mondat heves tapsvihart váltott ki a templom padsoraiból. A hívek hagyományos magyar katolikus dalok éneklésével és ezt követően hosszú tapssal nyilvánították ki nem tetszésüket, miközben Lennon püspök kínos csendben és összetett kezekkel állt az oltárnál.

A helyzet akkor vált különösen feszültté, amikor egy amerikai magyar hölgy felsétált az oltárnál lévő püspökhöz és tökéletes angolsággal megkérte, hogy állítsa le a templombezárásokat. A püspök biztonsági emberei már nem tudták leállítani a tüntetőt, miután a padsorokban lévő hívek bekiabálva követelték, hogy engedjék szóhoz jutni a tiltakozót.

A püspök kioktatja a magyar közösséget

A tüntetések után, az eseményeket addig némán figyelő püspök elmondta, hogy megérti a felszámolásra itélt templomok szomorúságát és felháborodását. „Nem vagyok együttérzés nélkül”—deklarálta a püspök, mely mondat hangos nevetést váltott ki a padsorokból. „Nevethetnek, ha úgy gondolják, de amikor testvéreik hátul énekeltek nem sétáltam ki, hanem tiszteletemet mutattam (…) Önök tényleg azt hiszik, hogy én élvezem a templom bezárásokat?”—kérdezte kioktató hangnemben a püspök. A válasz a padsorokból félreérthetetlen és hangos volt: igen!”

„Mégis milyen örömet hozhat ez nekem?”—kérdezte az egyre inkább frusztrált püspök. A hívek válasza egyértelmű volt: „Pénzt hoz.” A püspök továbbra is azt állította, hogy a templombezárások (és az épületek, illetve földek feltehető eladása) egy fillért sem hoz az egyházmegye kasszájába.

De néhány perccel később kiderült, hogy a püspök templombezárási tervét valóban a pénz vezérelte. A bezárandó Ohio-i magyar egyházközségek anyagi helyzete általában stabil, de mint ahogy Lennon az akroni magyarság előtt is kifejtette, vannak olyan egyházközségek melyek sokkal szerencsétlenebb helyzetben találják magukat. Éppen ezért a magyar közösség a katolikus egyház újraelosztó rendszer áldozatává vált.

A bezárandó magyar közösség templomában beszédet mondó püspök egyszer sem említette néven a magyarságot. Lennon egy percig sem foglalkozott a modern multikulturális valósággal: az etnikai templomok köztudottan nem kizárólag vallási közösségek, hanem a kisebbségi kulturák otthonaként szolgálnak.

Bajnai is közbelépett, de sikertelenül

Az 1915-ben megalakult Szent Szív Templom mellett a püspök szintén bezárta a környékbeli Szent Margit Egyházközséget. Mindkét történelmi épületet várhatóan lebontják és még az is lehet, hogy a romboló munkát éppen a püspök dózerei végzik el. Ugyanis a fennálló, de egyházi funkciót nem betöltő épületekre esedékes adó kifizetése kötelező, ennek pedig várhatóan nem kiván eleget tenni Lennon püspök.

A jelek szerint Bajnai Gordon magyar miniszterelnök a tőle tehetőt már megtette az egyház bezárási ügyben, azonban mindezt sikertelenül. Bajnai levélben kérte a térségbeli magyar egyházak megmentését. Polgár Viktor, a Magyar Köztársaság new york-i főkonzulja is arra kérte Lennont, hogy egy személyes találkozás kereteiben beszélhessenek a magyar közösségek felszámolásáról. Lennon azonban jelezte, hogy nincs miről tárgyalni.

De úgy tűnik, hogy Lennon nem csak a templomok megmentését szolgáló tárgyalásoktól zárkózik el, hanem attól is, hogy a lebontásra itélt magyar templomokból megmeneküljenek a magyarság számára értékes üveg-ablakok. Bajnai ajánlotta, hogy a Magyar Miniszterelnöki Hivatal az amerikai magyar közösség világi szervezeteivel együtt felvásárolná a díszes ablakokat, de Lennon ennek a kérésnek sem engedett.

A 185 családnak lelkiotthont adó Szent Szív Templom bezárásával súlyos veszteséget szenvedett a helyi magyar közösség, hiszen a Cserkészet és a Magyar Iskola is az egyház épületében tevékenykedett. A Szent Szív és Szent Margit bezárása után, június 30-án a clevelandi Szent Imre Egyházközségre ugyan ez a sors vár. Így a clevelandi agglomerációban egyetlen magyar templom, a kimondottan rossz közbiztonságú körzetben lévő Szent Erzsébet Egyházközség maradhat életben.

Ádám Christopher, kanadaihirlap.com


Kiemelt tartalom:
  • Szellemi műhely - gondolatok, írások életről, értékekről és az igazságról
  • Kárpáti Mozi - videók, filmek, minden, amit érdemes megnézni, meghallgatni
  • Támogass minket - Kérjük Önöket, hogy lehetőségeikhez mérten anyagiakkal is segítsék munkánkat.

Kárpáti Harsona
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.