ÚJ VÉRSZERZŐDÉS
Nem nyugszunk bele
Honlap
ÚJ VÉRSZERZŐDÉS
.sic
NEM
Putnoki TV
Historica
Putnoki TV
Magyar Interaktív Televízió
Nemzeti Televízió
Segítség
Magyar egység mozgalom
EU-tanázia
Magyar Kárpát Doktrína
NYILATKOZATOK
TURUL hírkövető
A kinevezés bűncselekmény
Lycos MultiMania

Ki olvas minket

Oldalainkat 71 vendég böngészi
ELÉRHETŐ az Egyszerűsített Honosítási Eljárás honlapja Tiszta háttér rosszul látóknak, nyomtatóbarát verzió E-mail
(6 értékelés)
Belföld
Szerkesztette: admin   
2010. november 05. péntek, 21:41
Elindult az Egyszerűsített Honosítási Eljárás honlapja, amelyet Semjén Zsolt kormányfő-helyettes és Wetzel Tamás miniszteri biztos mutatott be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban megtartott sajtótájékoztatón, csütörtökön délután.

A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság hozta létre az egyszerűsített honosítással foglalkozó honlapot, amelyen keresztül bárki informálódhat az eljárás menetéről, letöltheti az ehhez szükséges űrlapokat, illetve felvetődő kérdéseire kaphat választ.

Jövő év január 1-jétől kérvényezheti bármely határon túl élő, magát magyarnak valló polgár a magyar állampolgárságot, amelyhez mostantól segítséget is kapnak. A magyar kormány által létrehozott honlap tájékoztatást ad a kérvényezés menetéről, a kapcsolódó jogszabályokról, a lakhelyhez legközelebbi hivatalokról, illetve letölthetőek az eljáráshoz szükséges dokumentumok is – mindezt a lehető legegyszerűbben és leggyorsabb formában. A kérvény benyújtását követően három hónapon belül kerül elbírálásra a honosítási kérelem – ennyi idő alatt bárki kézhez kaphatja magyar állampolgárságát igazoló okiratát.

A honlap belső fejlesztéssel készült, ingyen. Wetzel Tamás miniszteri biztos megjegyezte: az elkövetkezendő 60 napban – a január 1-jei indulásig – mindenki informálódhat a honlapon keresztül, választ kaphat kérdéseire, közérthetően, az egyszerűbben felkészülés megkönnyítésére.

 
  • Azok kérvényezhetik az állampolgárságot, akik tudják igazolni magyar származásukat és beszélnek magyarul. Az egyszerűsített honosítás után ugyanolyan magyar állampolgárrá válnak a kérvényezők, azonos jogokkal és kötelezettségekkel.
  • A honosítási honlap segítségével lehetőség van a lakhelyhez legközelebb eső hivatal kiválasztásához: mintegy 2200 hivatalban – polgármesteri hivatalokban, anyakönyvvezetőknél, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál, illetve külképviseleteken.
  • Az állampolgárság megszerzése mindenkinek ingyenes lesz és nem kötelező közjegyzővel hitelesített okirat-fordítást benyújtani. A papírok fordítása országonként változó szabályozás alá esik, erről a honlap nyújt bővebb felvilágosítást.
  • Azok a fiatalok, akik még nem töltötték be 18. életévüket, saját anyakönyvi kivonatukon túl szüleik vagy nagyszüleik iratait is be kell mutassák a honosításhoz. Továbbá szükség van igazolványképre is.
  • Az eredeti okiratok, anyakönyvi kivonatok, katonakönyvek konzulátusi bemutatását követően elegendő lesz a kérelmezőnek az iratok fénymásolatát leadni – ez a kétnyelvű és egyházi iratokra is érvényes. Az idegen nyelvű okiratok fordítását is elfogadják, amelyhez nem szükséges a magyarországi szabályok szerint eljárni, elegendő az adott ország rendeleteit figyelembe venni. A minisztérium ennek a fordítási eljárásnak az olcsóbbá tétele érdekében olyan egyezséget kötött a hivatalokkal, amelynek köszönhetően közel harmadára csökkenhet a fordítás ára.
  • A januárban várható megnövekedett érdeklődés kezelésére telefonos ügyfélszolgálat indul majd, amelyen keresztül bárki tud időpontot foglalni az adott hivatalokba. A későbbiekben tervezik az internetes hivatali eléréseket is.


A Duna TV kérdésére Wetzel Tamás elmondta, a honlap tájékoztatásra szolgál, nem problémakezelésre, mivel az adott ügyeket a helyileg illetékes hivatalok tudják majd a legalaposabban kezelni. A honosítással kapcsolatban felvetődött probléma esetén a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz tudnak fordulni személyesen az igénylők.

A határon túl élők tájékoztatása kapcsán Semjén Zsolt elmondta, a határon túli szervezetek feladata lesz a honlap propagálása és a lakosok segítése, tájékoztatása. Erről már folynak egyeztetések a szervezetekkel. Semjén kitért a névmódosítási eljárás menetére is: amennyiben bárki szeretné magyarról más nyelvre változtatott nevét visszamódosíttatni, úgy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól tud névmódosítási engedélyt kérni és ezzel együtt elindítani a honosítási folyamatot.

Az egyszerűsített honosításhoz szükséges űrlap kitöltése valóban egyszerű, nagyjából negyed órát vesz igénybe. Az esetleges kérdésekre külön menüpontban talál választ minden igénylő a weboldalon, amely az www.allampolgarsag.gov.hu oldalon érhető el.

kitekinto.hu


Kiemelt tartalom:
  • Szellemi műhely - gondolatok, írások életről, értékekről és az igazságról
  • Kárpáti Mozi - videók, filmek, minden, amit érdemes megnézni, meghallgatni
  • Támogass minket - Kérjük Önöket, hogy lehetőségeikhez mérten anyagiakkal is segítsék munkánkat.

Kárpáti Harsona
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.